’t Kan net, ……tussen vorst en dooi

Na 4 jaar wachten konden we afgelopen zondag weer schaatsen op het natuurijs van onze eigen natuurijsbaan. Het ging maar net, op ijs dat tussen de 4,5 en 5 cm dik is. Daarop kan geschaatst worden, maar het is zondag en dan komen veel schaatsliefhebbers de ijzers onder binden. Juist aan de kantinekant, uit de wind en in de zon is het ijs aan de dunne kant. Later op de dag komt daar water op de baan en ontstaan er wakken. Uiteindelijk wordt de baan om 14.00 uur gesloten. Maar ………het was wel weer eens ouderwets genieten. De norenrijders mken hun rondjes op de ovaal. Op het binnenterrein krioelen de kinderen door elkaar heen. Ouders proberen hun kroost de eerste kneepjes van de schaatstechniek bij te brengen. En de opgeschoten jeugd heeft een ijshockeyveldje ergens uit de drukte in de hoek van de ijsbaan. In de kantine kunnen de bezoekers even bijkomen en genieten van een warme chocomel met slagroom.

Dooi en vorst wisselden elkaar af de afgelopen dagen. Ook op maandag en woensdag kon er in Stevensbeek geschaatst worden, mede dankzij de hulp van vele vrijwilligers op de baan en in de kantine. Helaas zal de winter niet lang duren. En de draaiboeken voor de mini-elfstedentocht, de marathon en korte-baan-wedstrijden kunnen voorlopig nog in de kast blijven liggen. Maar wie weet…., de winter is nog niet afgelopen. Misschien slaat de vorst in februari nog eens toe.

Henk Pouwels

img-2017-stevensbeek-schaatsbaan-open-018

img-2017-stevensbeek-schaatsbaan-open-012

img-20170126-wa0003