schaatsbaan december 2010, het begin


verhaaltjes en veel beeldmateriaal van de ijspret in december

Alle begin is moeilijk best wel leukHoewel de temperaturen soms dicht bij 0 graden lagen hebben we toch enkele dagen lang kunnen schaatsen. Maar schaatsen is iets wat ons niet door de natuur is meegegeven, dat moeten wij leren. In dit filmpje kun je zien hoe dat in z\’n werk gaat. Moeders neemt de kleine mee aan de hand, eerst met de wind mee en daarna tegen de wind in.

De kleine vindt het prachtig.

Ja echt …
We hebben na afloop even gevraagd en er kwam een brede grijns op het gezicht van de kleine, de eerste schaatstocht was goed bevallen. Dat moeders geen schaatsen onder had en wel de kou voelde, dat werd door de kleine niet begrepen. Er kwam alleen een verwachtingsvolle reactie : \”nog-een-keer-!!!!!\”


IJsdikte meting op z\’n Wims

Eén van onze ijsmeesters, Wim, heeft een nieuwe methode bedacht om de dikte van het ijs te meten. Voordeel van deze methode is dat tegelijkertijd de sterkte en betrouwbaarheid van de ijsvloer wordt bepaald.

De methode gaat als volgt:
De ijsmeester begeeft zich op het te onderzoeken ijs. Aldaar voert hij een vreugdedans uit om zijn blijdschap over deze winter te tonen. Geheel volgens verwachting zakt hij daarna door het ijs, daarmee bewezen hebbende dat de ijsvloer nog niet de juiste sterkte heeft bereikt en dus niet geschikt is voor schaatsliefhebbers. De vrijgekomen ijsschotsen worden meegenomen naar de kantine om daar aan de fotograaf te tonen en vervolgens op dikte te meten. De doorweekte voeten worden tenslotte op de verwarming gelegd.


sneeuw is geen probleem

Sneeuw op het ijs, dat willen we niet. En dus betreden bij ons automatisch enkele fanatieke sneeuwmeesters het ijs om hier iets aan te gaan doen.

Het alom bekende spreekwoord \”water naar de zee dragen\” wordt hier omgezet in \”sneeuw naar de zijkant kruien\”. Volgens sommige mensen hebben beide gezegdes dezelfde betekenis en uitwerking.

Schep nummero 2367 gaat hier op de schop.

En dit is schep 2368 …

En dit is schep 2369 …

Gelukkig is er een rode meneer die gezellig komt informeren of dit een zinvolle arbeid is. Het antwoord is uiteraard \”JA\”.

Even ter uitleg.
Ook sneeuw is gewichtig. En 100 kruiwagens vol is toch al gauw een gewicht van 5 ton. Dus als dat van het ijs af is dan is de druk op het ijs ook weer wat minder en krijg je minder scheuren in het ijs. Bovendien creeer je zo meer schaatsruimte.


het plateau bij kunstlicht

Kijk, dat ziet er nog eens uitnodigend uit.
Dit is nu onze nieuwe omheining van het stuk asfalt. Inclusief de nieuwe verlichting. En zoals je ziet zijn er al vele bezoekers die dit stukje schaatsplezier hebben weten te ontdekken.


de ijsbaan op 4 december

Het waait stevig, er is stuifsneeuw.


Schaatsen bij kaarslichtOnze baan heeft verlichting. En hoe romantisch kan dat zijn, het gezoef van de voorbijglijdende schaatser in het licht van de kilowatt verslindende hogedruklampen.Dit was het begin van de maand December.
Maar December kende een lange ijsperiode.
Nieuwsgierig wat er in de tweede helft van de maand gebeurde ?
Klik dan hier.


print

Volg nieuws

Vul je E-mailadres in om in te schrijven voor het nieuws en E-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 65 andere abonnees

Archief

Sponsors

SVS Stevensbeek

ADRES

  • Clubgebouw SVS
  • Stevensbeekseweg 5
  • 5845 ER Stevensbeek

CONTACT

  • E-mail: svs@svsskeeler.nl
  • Telefoon: 06-33308940
  • (clubhuis: 0485-383195)