Schaats Marathon 2013

6e Marathon natuurijsbaan Stevensbeek op 25 januari 2013

Hugo Heynen wint zesde marathon op natuurijs Stevensbeek

De afgelopen vorstperiode bezorgde ijsmeester Wim Linders vanwege de hevige sneeuwval aanvankelijk de nodige hoofdbrekens. Met de hulp vele vrijwilligers werd de baan tot twee keer toe voor een groot deel sneeuwvrij gemaakt. Uiteindelijk kwam hierdoor toch nog een mooie ijsvloer op de baan in Stevenbeek te liggen. De vele bezoekers konden vanaf dinsdag hun rondjes draaien op de baan of ijshockeyen op het middenterrein. Zaterdag werd een druk bezochte mini-elfstedentocht voor de jeugd verreden, waarin zo’n 170 kinderen in de basisschoolleeftijd meededen. Na afloop kreeg elke deelnemer op vertoon van de stempelkaart de dik verdiende medaille omgehangen.
Op vrijdag, de dag van het NK op natuurijs op het Veluwemeer, werd ’s avonds in Stevenbeek ook een marathon op natuurijs verreden. Omdat een aantal schaatsers al naar de Weissensee was vertrokken en enkele masters meededen aan het NK, verscheen er een relatief klein, maar kwalitatief wel sterk deelnemersveld aan de start.
Een viertal schaatsers, uitkomend in de landelijke 1e divisie zouden deze marathon gaan domineren. Jasper van Mierle en Thomas Kruk, beiden afkomstig uit Nijmegen en uitkomend voor het team van Van de Hoogen Tegels en Sanitair uit Wanroy, René Pruijssen uit Sprang-Cappelle en Hugo Heijnen uit Boxmeer, streden fel om de podiumplaatsen. Halfweg de koers namen zij afstand van de rest van het deelnemersveld. Van deze 4 maakte Jasper van Mierle de sterkste indruk. Hij demarreerde herhaaldelijk. Het was René Pruiijsen die het gat naar de koploper enkele malen dicht reed. Toen Jasper van Mierle halfweg koers nog eens aanzette voor een beslissende demarrage, was Hugo Heijen de enige die hem kon volgen. Het tweetal wist uiteindelijk bijna een ronde voorsprong te nemen. Hugo Heijen vertrouwde daarbij op zijn betere eindsprint. Toen Jasper van Mierle in de laatste ronde deze sprint als eerste aanzette, passeerde Heijnen hem behendig in de laatste bocht. De Boxmerenaar werd daardoor voor de 2e maal in successie winnaar van marathon in Stevenbeek. In de spannende sprint om de 3e plaats wist Thomas Kruk zijn schaats juist wat eerder over de finishlijn te drukken dan René Pruijssen die 4e werd. In de achtervolgende groep werd ook fel gestreden om de ereplaatsen. SVS-lid Leon Weerts wist zich goed in deze groep te handhaven en uiteindelijk als 7e te eindigen.
Bij de dames won de jonge, talentvolle Elsemieke van Maren uit Zuilichem voor Anke Weerts uit Vierlingsbeek die 2e werd.

Uitslag 6e Natuurijsbaanmarathon Stevensbeek:

Heren:
1. Hugo Heijnen, Boxmeer
2. Jasper van Mierle, Nijmegen
3. Thomas Kruk, Nijmegen
4. René Pruijssen, Sprang-Capelle
5. Robert Mekelenkamp, Almkerk
6. Pieter Millenaar, Best
7. Leon Weerts, Vierlingsbeek
8. Ger van Breugel, Almkerk

Dames:
1. Elsemieke van Maren, Zuilichem