Schaats Marathon 2012

5e Marathon natuurijsbaan Stevensbeek op 6 februari 2012

Hugo Heynen winnaar marathon op natuurijs Stevensbeek

Een 30-tal schaatsers waren op deze marathon afgekomen. De organisatie had vooraf op wat meer deelnemers gehoopt, maar er was concurrentie van de vele wedstrijden die in deze ijsperiode in den lande verreden werden. Gezien de opkomst bij andere wedstrijden mogen we achteraf gezien dan ook zeker niet klagen. Er was ongeveer 100 man publiek, Brabant TV en Radio maakten opnames bij de eerste Brabantse marathon op natuurijs en het Stevensbeekse dweilorkest “de Snewschuuvers” maakte het schaatssfeertje helemaal compleet.

Na de gebruikelijke 20 minuten schaatsen in een gesloten peloton, werd er daarna 25 minuten volle bak gereden. Plaatselijke favoriet en SVS-lid Hugo Heynen uit Boxmeer, probeerde enkele malen uit het peloton weg te rijden. Maar het waren de schaatsers in de geelblauwe pakken van het “Wanroyse team” van Jan van de Hoogen (Jasper van Mierle en Thomas Kruk) die deze aanvallen pareerden. De 3e poging had meer succes. Hugo nam al snel een halve ronde voorsprong. Mede door een valpartij van Thomas Kruk duurde het even voordat er een reactie uit het peloton kwam. Uiteindelijk waren het Jasper van Mierle en Rik Koppelaar die in de tegenaanval gingen.
Hugo Heynen zette als leider in de wedstrijd het peloton op een ronde, maar sleurde al weer gauw op kop van dit peloton om zijn voorsprong op beide achtvolgers vast te kunnen houden. Door het hoge tempo dunde het peloton dan ook steeds verder uit. De beide SVS’ers Luuk Aarts en Leon Weerts wisten zich echter met de nodige inspanningen knap in dit pelotonnetje te handhaven.

Eerst was het de beurt voor het peloton om af te sprinten. Deze sprint werd gewonnen door Robert Mekelenkamp uit Almkerk, die beslag legde op de 4e plaats, voor Patrick Donker uit Ammerzoden die dus 5e werd. Luuk Aarts sprintte knap naar een 6e plaats. Leon Weerts werd 10e.
In de 3 ronden extra moesten de nummers 2 en 3 in de wedstrijd, Jasper van Mierle (Nijmegen) en Rik Koppelaar (Eindhoven) uitmaken wie 2e en 3e zouden worden. In de laatste ronde kon Rik Koppelaar de versnelling van de sterk schaatsende Jasper van Mierle niet beantwoorden. Jasper van Mierle legde dus beslag op de 2e plaats, Rik Koppelaar die in de Stevensbeekse marathon van 2009 nog 2e werd, moest dit keer genoegen nemen met een treetje lager op het erepodium.
Hugo Heijnen die zijn voorsprong van een halve ronde tot op het eind had kunnen vasthouden, liet zien de beste benen van de avond te hebben. Na de 2 extra ronden die hij als koploper moest afleggen, kwam hij op zijn thuisbaan onder luid applaus van het publiek over de meet. Hij kon zich daarna als terechte winnaar van de Stevensbeek marathon in 2012 laten huldigen.

Bij de dames wist Anke Weerts (SVS) lange tijd goed te volgen. Maar Annemarie Pasveer uit het Zeeuwse Arnemuiden, was, zoals verwacht, de sterkste deelnemer onder de dames. Nog even leek Anke door een valpartij van de koploopster dichterbij te komen. Maar Annemarie Pasveer hervond snel haar ritme en wist als eerste dame over de finish te komen, voor Anke Weerts die 2e werd.

Uitslag 5e Natuurijsbaanmarathon Stevensbeek:

Heren:
1. Hugo Heijnen, Boxmeer