Schaats Marathon 2012 aankondiging

5e Marathon van Stevensbeek op maandag 6 februari

Komende maandag, 6 februari, wordt er na lange tijd weer een schaats marathon verreden in Stevensbeek.

De marathon van Stevenbeek is inmiddels een begrip geworden in wijde regio. Sinds de aanleg van de natuurijsbaan in Stevensbeek hebben we vier keer voldoende winterse omstandigheden gehad om deze marathon te kunnen organiseren. De wedstrijdschaatsers en geoefende recreanten uit Zuid-Oost Nederland weten voortaan Stevensbeek te vinden als de winter weer eens toeslaat. Uiteraard zijn ook vrouwelijke deelnemers van harte welkom, zij rijden met de mannen mee. Er wordt wel een apart klassement opgemaakt.

De laatste marathon in Stevensbeek werd verreden op 1 januari 2009. Het was Nick Uithoven uit Babyloniënbroek die deze marathon op zijn naam wist te schrijven.

Afhankelijk van ijskwaliteit en het deelnemersveld ziet de opzet van de marathon er als volgt uit:
Na de start 20 minuten schaatsen in gesloten peloton. Mindere schaatsers worden er dan niet meteen af gereden en kunnen zo ook marathonervaring opdoen. Bovendien heeft iedereen dan de gelegenheid om de baan goed te leren kennen. Daarna is er nog 25 minuten wedstrijd. Is er een kopgroep in de wedstrijd, dan leggen de koplopers nog 5 extra ronden af.

Inschrijfgeld: € 5,00 (leden SVS gratis)
Behalve voor de eer wordt er gestreden voor prijzen(geld) voor de nrs. 1 t/m 10. En bij de dames 1 t/m 3. Verder is er een aardige attentie voor de eerste drie 40+ deelnemers in de wedstrijd.
Tijdens de wedstrijd zijn er premiesprints.

De marathon wordt verreden op een verlichte natuurijsbaan waarop een 400m baan is uitgezet. Er is een clubgebouw met kleedkamers en douches direct grenzend aan de ijsbaan.

Jeugdmarathon:
Bij de laatste editie hebben we ook een marathon voor de jeugd t/m 16 jaar georganiseerd en deze als voorwedstrijd verreden. Dit was een groot succes. Deze keer worden er twee voorwedstrijden voor de jeugd verreden, voor noren- en niet-noren-schaatsers. Er wordt een top 3 dagklassement (voor jongens en meisjes gezamenlijk) opgemaakt. Inschrijfgeld voor de jeugd bedraagt € 2.00 (SVS-leden gratis).

Compleet Programma:

19.15 uur Jeugdmarathon niet-norenrijders t/m 16 jaar 6 ronden
19.30 uur Jeugdmarathon norenrijders t/m 16 jaar 15 ronden
20.15 uur Marathon heren, dames en masters 45 minuten en 5 ronden

Reglement Marathon:

1. Er wordt gestreden om de ereplaatsen per categorie (dames en heren)
    Bovendien zijn er tussensprints waarbij geldpremies te verdienen zijn voor de eerste 2 of 3 schaatsers. Zo’n tussensprint geldt meestal voor de kopgroep, maar ook een 2e groep in de wedstrijd kan, als dat wordt aangekondigd strijden voor premiesprints.

2. De eerste 20 minuten worden in een gesloten peloton gereden. Dit om de mindere schaatsers de kans te geven in ieder geval 20 minuten mee te doen. Bovendien hebben alle deelnemers de tijd om de baan en het ijs te verkennen.

3. Achterblijvers die op één of meerder rondes worden gereden kunnen door de jury uit de wedstrijd gehaald worden. Zij dienen de wedstrijd als zij van de jury hiervoor een signaal krijgen onmiddellijk te verlaten.

4. Elke handeling of wijze van rijden die gevaar kan opleveren voor anderen of het wedstrijdverloop kan beïnvloeden dient te worden vermeden.

5. Het dragen van handschoenen is verplicht, de achterzijden van de schaatsen dienen afgerond te zijn.

6. De nog te rijden tijd en ronden worden regelmatig doorgegeven.

7. Er dient in een rechte lijn te worden gesprint.

8. Aanwijzingen van de jury en van de speaker dienen te worden opgevolgd.

9. Deelname geschiedt geheel voor eigen risico en verantwoordelijkheid.

10. Iedere deelnemer verklaart zich door inschrijving akkoord met het reglement

Uiteraard zijn bezoekers welkom. Zij kunnen dan genieten van een stevige krachtsinspanning der schaatsers die misschien wel de toekomstige Elfstedentocht-winnaar in hun midden hebben.

De kantine is natuurlijk open en de chocolademelk is warm.

Helaas geen gratis oranje U**X mutsen, de container uit China staat ergens anders.