Mini-elfstedentocht 8 februari 2012 verslag

Mini-elfstedentocht 2012

Op de radio, televisie en in de kranten was er de afgelopen winter volop aandacht voor de Elfstedentocht. Zou na vele jaren de tocht der tochten dan eindelijk weer eens verreden kunnen worden? Helaas, uiteindelijk bleek de ijskwaliteit, met name in het zuidelijk deel van de route, niet dik genoeg, zodat het Friese volksfeest ook dit jaar geen doorgang kon vinden.

Gelukkig kon de kleine variant, de mini-elfstedentocht op de natuurijsbaan In Stevensbeek wel doorgaan. Misschien kwam het door al die media-aandacht voor de grote tocht want de opkomst was overweldigend. Onze mini-elfstedentocht voor kinderen in de basisschoolleeftijd kende maar liefst 294 deelnemers. Daarnaast kwamen vele vaders en moeders, opa’s en oma’s de kinderen aanmoedigen. Gelukkig lag er een uitstekende ijsvloer van maar liefst 14 cm dik, zodat het grote bezoekersaantal geen problemen opleverde.
De ijsbaancommissie had een mooie ruime baan uitgezet die de deelnemers elf keer af moesten leggen. En na elke ronde werd er één van de Friese steden op de stempelkaar afgestempeld bij de stempelpost waar het een drukte van jewelste was. Onderweg moest er, zoals bij de echte Elfstedentocht, natuurlijk ook geklund worden. Niet alle deelnemers bleken van dit elfstedenfenomeen op de hoogte te zijn, want na de massale start in de eerste ronde reden zij aanvankelijk in hun ijver de klunplaats voorbij. Toen zij door hadden wat de bedoeling was keerden zij weer keurig om, om vervolgens mooi achter in de klunrij aan te sluiten. Verder was er onderweg nog een “geheime” controlepost en moesten de deelnemers onder diverse bruggetjes door waaronder het voor elfstedentochtliefhebbers beroemde bruggetje van Bartelehiem.

De organisatie dacht met 200 medailles en stempelkaarten ruim voorzien te zijn. Maar na een half uur bleek men al door de voorraad stempelkaarten heen te zijn. Gelukkig lagen er nog ergens oude stempelkaarten van het skeeleren. En dankzij een bereidwillige ouder kon er nog snel even bij Botterhuis in Sambeek 100 medailles opgehaald worden. Andere ouders hielpen in de kantine mee de medailles in orde te maken, zodat elke deelnemer na afloop de welverdiende elfstedenmedaille omgehangen kreeg.

De mini-elfstedentocht blijkt een elk jaar weer een gouden formule te zijn. De jeugd maakt kennis met een stukje schaatsfolklore, waarbij de stempelkaart voor de deelnemers een enorme stimulans is om de elf stempels bij elkaar te schaatsen. Een mooie promotie van het schaatsen bij de jeugd.