club van tig

De club van …tig

Het zal jullie misschien al her en der zijn opgevallen, maar elke zichzelf respecterende club heeft tegenwoordig een “Club Van”. En zelfs als je de kantine van de SVS verlaat, dan wordt jouw oog als vanzelf gedwongen om een groot bord te bewonderen van een “Club van 50”. Voor de onwetenden onder ons, het is niet zo dat hiermee de oudere garde van het ledenbestand der club in het zonnetje wordt gezet. Uiteraard niet. Want in SintTunnis hangt een “Club van 100”, en in de Gooise matras zijn we zelfs een “Club van 1000” tegengekomen. En gezien de hoeveelheid namen die daar onder hangen zou het vergrijzingsprobleem in Nederland als uiterst zorgwekkend gezien moeten worden.

Gelukkig, het is niet zo. Tenminste, als je het als een ouderdomsniveau bekijkt. Wat het wel is, dat valt onder de noemer waar bijna alles onder valt en waar de gehele wereld om draait. Niet het drieletterwoord eindigend op X maar wel het vierletterwoord waar ook een E in zit. En dan hebben we het natuurlijk over geld. Wat overigens in de taal der Sochone-stam uit het centraal Oezbeekse bergmassief ook als een drieletterwoord met een X op het einde wordt gespeld, maar dit even terzijde, zoek dat zelf maar eens op. We dwalen af, sorry.

We gaan weer verder. De “Club van een getal” bestaat uit een aantal mensen die dat getal als een bedrag in Euro\’s aan de club schenken. Dat verklaart waarschijnlijk ook het verschil in getal tussen de Gooise matras en de rest van Nederland, U had hetzelf kunnen bedenken. Al deze bedragen bij elkaar in een pot levert de club toch een aardige hoeveelheid geld op waar dan weer leuke dingen voor gedaan kunnen worden. En hoe dat dan gebeurd, daar geeft elke cub zijn eigen invulling aan. Maar nu even terug naar het begin. Want zelfs het bord aan de wand in het SVS gebouw heeft niks te maken met de skeeleraars onder ons. En daar willen we nu eens verandering in aanbrengen. Als was het alleen maar omdat wij dan ook als een volwaardige club gezien kunnen worden omdat wij dan beschikken over een “Club van”.

Echter, hoe pakken wij dit aan, hoe zetten wij dit op, hoe voeren wij dit uit. Let op, in al zijn ondoorgrondelijke wijsheid heeft het bestuur van de skeelerclub het volgende bedacht. Wij gaan ook een “Club van” oprichten. De mensen die daar aan meedoen doneren een bedrag in de pot waarbij wij ons hebben gerealiseerd dat het getal duizend wellicht niet een haalbare zaak is in Stevensbeek en wijde omgeving. Daarom hebben wij gekozen voor een bedrag wat de deelnemer zelf mag bepalen, zolang het maar eindigt op tig. De wiskundigen onder ons berekenen dan snel dat het minimum bedrag bestaat uit twintig Euro, de slimmerikken onder ons hebben al snel door dat de Gooise matras van deelname wordt uitgesloten omdat duizend niet aan de tig-eis voldoet.

De naam van deze club zal nu ook duidelijk zijn, de “Club van …tig”. En dat wisten wij al toen we aan dit artikel begonnen te schrijven. Vandaar de titel boven dit verhaal. Wat kan het leven soms van een wonderlijke eenvoud zijn. Inderdaad, en dus gaan we verder. Want dat we nu vele deelnemers te zien krijgen die zich in rijen dik bij het bestuur gaan melden om de pot te vullen, dat nemen we direct aan. Maar zoals te doen gebruikelijk is, voor niets gaat de zon ten onder, en dus zullen die potvullers een tegenprestatie verlangen. Klink redelijk en acceptabel. En ook hier is weer de oneindige weiselijkheid des bestuurs naar boven komen borrelen. Zij hebben navraag gedaan bij andere clubs, slim slim slim, en hebben het beste bijelkaar samengesteld. Dus we gaan het als volgt doen. Het geld uit de pot wordt elk jaar aan een project binnen de club besteed. Daarbij zijn de vele diners van het bestuur helaas uitgesloten van deelname, maar die pot is overigens al jaren leeg, heeft zelfs nog nooit wat ingezeten. De deelnemers aan de “Club van tig” mogen daarbij hun stem uitbrengen aan welk project de pot wordt uitgekeerd. En om het spannend te maken mogen zij ook voorstellen aanleveren die een leuk project het daglicht doen aanschouwen. Het aantal stemmen is gelijk aan het gedoneerde bedrag waar de laatste nul van afgehaald is. Dus twintig levert twee stemmen op, honderdtwintig levert twaalf stemmen op. En die Gooische oom die duizendveertig doneert, tja, die bepaalt met zijn honderdvier stemmen waarschijnlijk voor een groot deel wat er gaat gebeuren.

Maar gelukkig hebben de Stevensbekers niet zoveel relaties in het Gooi, dus als zij flink wat geld in de pot van tig doneren, dan kunnen we hier ook wel bepalen wat gedaan moet worden. Met andere woorden, dit gaat wat worden. De eerste deelnemers aan de pot zijn al, zij het met zachte dwang, gestrikt. Maar dat zijn er nog lang niet genoeg, we willen er meer. Want meer deelnemers is een beter gevulde pot. Daarom, wordt ook een trouw lid van de “Club van tig”, en meldt je aan bij één van onze bestuursleden. Of overtuig een familielid, een goede vriend of een vage kennis van het nut van onze “Club van tig”, en laat hun ook aanmelden. Uiteraard gaan we voor deze mensen meer informatie op onze website zetten zodat ook zij overtuigd raken van het nut van de “Club van tig”. Kortom, het bestuur zit klaar voor de aanmeldingen.